Pyramid Solitaire

Pyramid Solitaire heeft wel wat weg van BlackJack. Bij dit kaartspel moet je namelijk een bepaalde waarde bereiken door twee kaarten te combineren. Het is kinderlijk eenvoudig te leren en je kunt er uren speelplezier aan beleven. Lees hier alles over Pyramid Solitaire. Gratis Patience spelen biedt helaas nog geen Pyramide Patience aan maar we zijn druk aan het zoeken voor een goede versie

Het speelveld bij Pyramid Solitaire

De naam van dit patiencespel verwijst naar de positie van de kaarten in het begin. Er wordt een piramide van kaarten gevormd van zeven rijen. Één kaart ligt bovenaan. De volgende rij bestaat uit twee kaarten die deze kaart gedeeltelijk overlappen. Volgens die wijze komt er steeds een nieuwe rij bij, tot we zeven kaarten onderaan hebben. De overige kaarten liggen omgedraaid in een stapel links onderaan en vormen de trekstapel. Rechts hiervan komen de niet-gebruikte kaarten open te liggen. De uitgespeelde kaarten komen op een stapel rechts onderin.

Het spelverloop en de spelregels van Pyramid Solitaire

Tijdens het spelen van dit patiencespel ga je proberen om paren te vinden van kaarten die samen 13 punten waard zijn. Hieronder zie je hoeveel punten iedere kaart waard is bij Pyramid Solitaire. Je begint met de zeven kaarten onderaan. Je mag twee kaarten uit deze rij combineren of met een kaart van de trekstapel. Nadat je door deze stapel gebladerd hebt ontstaat er een reststapel, waarvan de bovenste kaart ook gebruikt mag worden om te combineren. Aangezien een heer 13 punten waard is, heeft deze dus geen andere kaart nodig om weggespeeld te worden. De kaarten in hogere rijen mogen gebruikt worden zodra de twee overlappende kaarten eronder weggespeeld zijn. 

Puntentelling Pyramid Patience

  • Aas: 1 punt
  • Genummerde kaarten: het betreffende cijfer in punten 
  • Boer: 11 punten
  • Dame: 12 punten
  • Heer: 13 punten

De strategie van Pyramid Solitaire

Het zal je niet verbazen dat ook deze spelvariant van Patience een fijne mix is van geluk en strategie. Bij Pyramid Solitaire bepaalt de deling van de kaarten of je het spel kunt winnen. Maak je een verkeerde keuze dan is het spel plotseling niet meer te winnen. Denk dus goed na voordat je een keuze maakt. Deze tips helpen je bij het verhogen van je winkansen bij Pyramid Patience.

Bekijk eerst alle kaarten in de piramide

Soms kan het zijn dat het spel überhaupt niet te winnen is. Ligt er bovenaan een zes die dichtgebouwd is met alle vier de zevens, dan kun je niet voldoende zessen vinden om de zevens weg te spelen. Daarnaast is het verstandig om alle kaarten vooraf te bekijken, zodat je kunt zien welke paartjes al bij elkaar liggen. Je mag namelijk een kaart die bovenop een andere kaart ligt in de piramide, zonder dat de onderliggende kaart door een tweede kaart bedekt is, gebruiken om met die onderliggende kaart te paren.

Paartjes binnen de piramide krijgen voorrang

Heb je de mogelijkheid om te kiezen of je een kaart paart met een kaart uit de trekstapel of een andere kaart uit de piramide, doe het dan met de kaart uit de piramide. Door te kiezen voor deze optie, speel je een extra kaart weg uit de piramide. Hierdoor is de kans groter dat het je lukt om alle kaarten weg te spelen.

Werk van beneden naar boven

Soms kan het voorkomen dat je een kaart kan paren met meerdere kaarten uit verschillende rijen. In dit geval is het verstandig om te kiezen voor de onderste kaart. Deze kaart blokkeert namelijk in verhouding meer kaarten dan de andere. Hetzelfde geldt voor kaarten die twee kaarten blokkeren ten opzichte van kaarten aan de buitenkant die slechts één speelkaart blokkeren. Bij Pyramid Solitaire is het In dit geval is het beter om van binnen naar buiten te werken.