Mahjong Solitaire Gratis Spelen Online

Mahjong Solitaire is een unieke manier van gratis patience spelen online zonder reclame. Het is de enige vorm van Patience of Solitaire dat niet met kaarten wordt gespeeld maar met Mahjong stenen. Het Mahjong Solitaire spel wat je hier kunt spelen is gratis zonder download beschikbaar in je browser. Heb je nog nooit Mahjong Solitaire gespeeld en ben je benieuwd waarom dit spel ook een vorm van gratis patience spelen is? Lees hier dan ook alles over de spelregels, strategieën en herkomst van het spel.

Gratis Mahjong Solitaire Spelen zonder reclame

Duik in de wereld van Mahjong door Mahjong Solitaire online te spelen, rechtstreeks in je webbrowser. Geniet van een ongestoorde spelervaring met Gratis Mahjong Solitaire zonder reclame. Hier hoef je je niet te registreren of iets te downloaden; klik gewoon en begin met spelen. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde speler, dit platform biedt je de optimale setting om Mahjong te spelen. Dankzij de gebruiksvriendelijke interface en de authentieke vormgeving kun je je volledig focussen op het strategisch paren van tegels. Voor een nog indrukwekkendere ervaring is een volledig schermmodus beschikbaar, bijzonder aanbevolen als je speelt op een tablet of mobiel apparaat.

Wat is Mahjong Solitaire?

Mahjong Solitaire heeft niet direct iets te maken met klassiek Patience maar is een tegel-gebaseerd puzzelspel dat is afgeleid van het klassieke Chinese spel Mahjong, hoewel het fundamenteel verschillend is van het traditionele Mahjong-spel dat meestal met vier spelers wordt gespeeld. In Mahjong Solitaire speelt men alleen en is het doel om alle tegels van het bord te verwijderen door bijpassende paren van vrije tegels te vinden.

Mahjong Solitaire wordt gespeeld met een set van 144 tegels, meestal versierd met Chinese tekens en symbolen. Het bord wordt doorgaans opgesteld in de vorm van een piramide. Een tegel wordt als “vrij” beschouwd als er geen andere tegels bovenop of direct aan beide zijden van liggen. Het doel van het spel is eenvoudig: verwijder alle tegels van het bord door paren van vrije tegels te maken.

Spelregels van Mahjong Solitaire

Afbeelding van Speelveld Speelveld Mahjong Cards Solitaire

Mahjong Solitaire wordt gespeeld met een set van 144 tegels die meestal versierd zijn met verschillende soorten afbeeldingen zoals Chinese tekens, cirkels, bamboe en draken. Hieronder volgen de basisregels van het spel:

 • Opzetten van het Bord: Aan het begin van het spel wordt het bord opgezet in een piramide-achtige structuur. Dit kan variëren afhankelijk van het specifieke spel of de versie die je speelt.
 • Identificeren van Vrije Tegels: Een tegel wordt als ‘vrij’ beschouwd als er geen andere tegels bovenop liggen en als het minstens één onbezette zijde heeft (hetzij aan de linker- of rechterkant).
 • Paren Maken: Je kunt alleen paren maken met vrije tegels. Een paar bestaat uit twee identieke tegels (er zijn enkele uitzonderingen, zoals seizoenstegels, die met elkaar gecombineerd kunnen worden zelfs als ze niet identiek zijn).
 • Verwijderen van Tegels: Als je een paar maakt, worden die tegels van het bord verwijderd. Het doel is om alle tegels van het bord te verwijderen.
 • Strategie: Hoewel het maken van paren eenvoudig lijkt, is de uitdaging om paren te maken die toekomstige paren mogelijk maken. Als je niet zorgvuldig plant, kun je in een situatie komen waarin er geen beschikbare zetten meer zijn.
 • Einde van het Spel: Het spel eindigt wanneer alle paren zijn gemaakt en alle tegels zijn verwijderd, of wanneer er geen beschikbare zetten meer zijn. In het laatste geval heb je verloren.
 • Hints en Ongedaan Maken: Veel digitale versies van Mahjong Solitaire bieden extra functies zoals hints, de mogelijkheid om zetten ongedaan te maken en tijdsbeperkingen, die extra lagen van strategie en uitdaging kunnen toevoegen.
 • Puntentelling: Hoewel de basisspelregels niet noodzakelijkerwijs een puntensysteem bevatten, hebben veel digitale versies wel een manier om je prestaties te meten, zoals een timer of een puntensysteem op basis van de snelheid en efficiëntie waarmee je de tegels verwijdert.

Deze regels kunnen licht variëren afhankelijk van de specifieke variant van Mahjong Solitaire die je speelt, maar de bovenstaande richtlijnen bieden een goed algemeen overzicht van hoe het spel wordt gespeeld.

Mahjong Solitaire Tips en Strategie

Het winnen van Mahjong Solitaire vereist zowel vaardigheid als een beetje geluk. Hier zijn enkele strategieën om je kansen te vergroten:

 • Vooruit plannen: Probeer een paar zetten vooruit te denken. Het kan lonen om tegels te verwijderen die toegang geven tot een groter aantal andere tegels.
 • Identificeer Cruciale Tegels: Richt je in eerste instantie op het verwijderen van tegels die andere tegels blokkeren.
 • Maak Meerdere Paden: Houd verschillende opties open. Als je je te vroeg vastlegt op één pad, kun je vast komen te zitten.
 • Pak Eerst Sets Aan: Als er meerdere tegels van dezelfde soort zijn, probeer die dan eerst te verwijderen. Ze bieden meer match-mogelijkheden.
 • Gebruik de Hint-functie Spaarzaam: De meeste online versies hebben een ‘Hint’-knop. Gebruik deze alleen als je echt vastzit, want te vaak klikken kan je strategisch denken verstoren.
 • Werk van Boven naar Beneden, van Buiten naar Binnen: Deze benadering helpt om het bord open te houden met meer mogelijkheden voor toekomstige zetten.

Door deze strategieën te combineren en aan te passen aan je speelstijl, kun je je kansen op het winnen van Mahjong Solitaire aanzienlijk vergroten.

Herkomst

De oorsprong van Mahjong Solitaire is enigszins onduidelijk, maar het is algemeen aanvaard dat het spel is afgeleid van het traditionele Chinese spel Mahjong. Het originele Mahjong-spel is een spel voor vier spelers dat strategie, vaardigheid en geluk combineert. Mahjong Solitaire daarentegen is een eenpersoonsspel dat op een computer of met echte tegels kan worden gespeeld. Het spel werd bijzonder populair in de jaren ’80 toen het beschikbaar werd gemaakt op computers.

Meest Gestelde Vragen

Meest gespeelde Solitaire spellen

Er zijn 3 Patience spellen welke verreweg het meest gespeeld en bekend zijn. Om te beginnen hebben we het klassieke Klondike Patience wat het meest gespeeld ter wereld word. Daarnaast komen de varianten Spider Solitaire en Freecell. Van al deze spellen hebben we meerdere versies beschikbaar op deze website.

Traditionele Patience Spellen

Ben je op zoek naar iets anders dan Mahjong Solitaire? Probeer dan eens EastHaven (Dit is een spel wat lijkt op zowel Klondike als Spider Solitaire), Eight Off (Deze patience heeft wel iets weg van Spider Patience) en het populaire Dubbel Patience wat een versie is van Klondike maar dan gespeeld met 2 stokken kaarten.

Microsoft Solitaire Replica’s

We hebben 3 replica’s van de ouderwetse Windows Solitaire spellen te weten Patience Windows XP (Klondike), Spider Solitaire Windows 10 (De Windows 10 replica van Spider Solitaire) en Freecell Windows 98. Deze kun je allemaal gratis spelen zonder reclame op onze website.