Freecell

Bij deze spelvariant komt vrijwel geen geluk kijken. Freecell Patience is een strategisch kaartspel dat je speelt in je eentje. Vrijwel ieder spel is te winnen. Direct vanaf het begin kun je bij dit spel alle speelkaarten geopend zien. Maar vergis je niet, dit spel is niet zo makkelijk als het lijkt. Gebruik die lege cellen verstandig. Gratis Patience Spelen biedt je deze versie van Freecell gratis aan. Het spel is ontwikkeld door Gameboss en vooralsnog zonder reclame te spelen

Freecell Spelregels en Uitleg

Het speelveld van Freecell bestaat uit drie delen. Dat zijn het tableau, de sorteerstapels en de lege cellen. Er zijn geen kaarten omgedraaid, dus je kunt precies zien waar alle kaarten liggen. Het tableau bestaat uit acht stapels. De vier linkse stapels hebben allemaal zeven kaarten en de vier rechtse stapels hebben er zes. In totaal liggen er 52 kaarten afkomstig uit één dek. 

Het spelverloop van Freecell Solitaire

Je begint door reeksen te maken op dezelfde manier als je misschien gewend bent van Klondike Patience. Bij Freecell lopen de reeksen namelijk ook af en zijn ze afwisselend in de kleuren rood en zwart. Freecell Patience is uniek vanwege de lege cellen. Je mag kaarten verplaatsen naar die lege cellen, wanneer je wilt en zo vaak je wilt. Deze zullen dus goed van pas komen. Een reeks speelkaarten mag je bij Freecell niet zomaar verplaatsen. Dit is afhankelijk van het aantal lege cellen dat je hebt. Om een kaartreeks van drie te verplaatsen, heb je twee lege cellen nodig. 

De regels van Freecell

Je mag een kaart verplaatsen op een andere kaart die één rang hoger is en de tegenovergestelde kleur heeft. Een rode drie mag dus op een zwarte vier komen te liggen. Daarnaast mag je iedere kaart ook naar een lege cel verplaatsen. Op ieder gewenst moment mag deze kaart dan weer gebruikt worden. Wanneer je een speelstapel leeg speelt, mag iedere gewenste kaart op deze lege plek komen te liggen. Bij de sorteerstapel gaat de volgorde van aas naar koning en moeten de kaarten allemaal van dezelfde kleur (harten, schoppen, ruiten en klaveren) zijn.  

De strategie van Freecell Patience

Freecell is een kaartspel voor de echte strategen. Vrijwel iedere mogelijke deling van kaarten kan uitgespeeld worden. Een spel wat niet gewonnen kan worden, komt slechts 8 keer voor in één miljoen mogelijke verdelingen. Met de juiste strategie kun je freecell dus nagenoeg altijd winnen. We leggen je graag uit wat de beste strategie is bij freecell.

Bestudeer de verdeling van kaarten

Het mooie aan Freecell Solitaire is dat je alle kaarten direct in blik hebt. Gebruik dit voordeel. Bekijk waar de azen liggen en probeer te bedenken hoe deze te bereiken zijn. Let daarnaast op voor andere complicaties zoals een aantal lage kaarten die helemaal onderop liggen. Of misschien is er een situatie waarbij alle achten moeilijk te bereiken zijn. Door dit vooraf in te schatten, weet je waar de uitdaging ligt in het spel dat je speelt. 

Denk vooruit als je de lege cellen gebruikt

Een vrije zet is een zet waarbij je geen lege cellen gebruikt. Kies je voor een zet waarbij je wel een lege cel gebruikt, bedenk je dan of het het wel waard is. Je levert namelijk flexibiliteit in. Dit moet je niet zomaar doen, maar bijvoorbeeld als je een kolom leeg kan maken of een aas vrij kan spelen. Let extra goed op met het leggen van een koning op een van de lege cellen. Deze kun je hierna namelijk alleen nog kwijt op een andere lege cel. 

Richt je eerst op de azen

Het is verstandig om je eerst te focussen op het sorteren van de azen. Ga vooral geen lange kaartreeksen bovenop een aas bouwen. Voor je het weet is de reeks te lang om te verplaatsen en kun je het spel niet meer winnen. Zorg er daarom voor dat je eerst de azen vrijspeelt.